ADHD, ADD, COELIAKI (Glutenintolerantie) en Voedselintolerantie

AD(H)D staat in het het Engels voor Attention Deficit (Hyperactivity) Disorder. In het Nederlands is dat: aandachtstekort- (met hyperactiviteits) stoornis. Dit komt voor bij zowel kinderen als bij volwassenen.

De drie hoofdkenmerken van deze stoornissen zijn:

 • Bewegingsonrust: onrustig, niet stil kunnen zitten, door kunnen praten, moeite met rustig spelen, verstoring van andermans bezigheden, agressie, druk en chaotisch gedrag.
 • Verminderd concentratievermogen: moeite te onthouden, spullen kwijt raken, makkelijk afgeleid, niet blijven luisteren, moeite met opvolgen van instructies, moeite langdurig aandacht op één activiteit te richten,
 • Ondoordacht handelen: Meteen dingen doen of dingen zeggen zonder eerst na te denken, voor je beurt praten, vreetbuien, gevaarlijk gedrag in het verkeer/ straat, snel relaties aangaan en weer verbreken, geld uitgeven zonder dat het nodig of verantwoord is, voordringen zonder dat je er erg in hebt.

Lichaamsklachten die kunnen ontstaan:

 • Buikpijn
 • Duizeligheid
 • Eczeem
 • Hartkloppingen
 • Hoofdpijn
 • Kortademigheid
 • Kouwelijkheid
 • Slapenloosheid
 • Vermoeidheid
 • Wazig zien

Hyperactiviteit
De oorzaak van hyperactiviteit kan ook veroorzaakt worden door het gebruik van verkeerde voeding. Voor alle prestaties en functies in het lichaam die wij verrichten is energie nodig, het lichaam functioneert alleen goed als er in alle organen een balans is tussen de rustgevende en de activerende energie. In geval van stress, moeilijkheden, onzekerheden, angsten maar ook verkeerde voedinggewoonten kan er onbalans ontstaan. Dit kan ook worden veroorzaakt door een te laag bloedsuikerspiegel. Bij een lage bloedsuiker hebben hersenen te weinig glucose waardoor ze niet meer goed kunnen functioneren. Voedingsmiddelen hebben een activerende rol om de bloedsuikerspiegel weer in balans te kunnen brengen.

Kinderen in deze tijd zijn vaak zelfbewuster en weten meestal goed wat ze wel en niet willen. Ze willen graag serieus genomen worden en gehoord worden in het geen wat belangrijk voor hen is.  Vaak botst het met de ouders door de verschillen in deze generatie. De kinderen van deze tijd hebben ruimte nodig om hun keuzes te kunnen en mogen maken.

Op school hebben een groot deel van deze kinderen soms problemen. Het creatieve en intuïtieve deel van de hersenen, de rechterhersenhelft correspondeert hiermee. En is vaak bij veel kinderen beter ontwikkeld. Op de linkerhersenhelft wordt een groot beroep gedaan op school. Deze correspondeert met het verstandelijke kant van ons mens zijn.

Kinderen in deze tijd hebben vaak een overheersing van de activerende energie in hun lichaam. Daarbij is het belangrijk dat ze begeleid worden door voeding te gebruiken dat hun rustgevende energie verhoogt. De voeding zal het kind veel meer in balans brengen.

Behandeling
Zowel kinderen als volwassenen kunnen eenvoudig behandeld worden met een individueel op maat gemaakt advies d.m.v. voedingsaanpassing. In de therapie ligt het vermijden van stoffen waar het lichaam niet goed op kan reageren voor de hand.
Bij 75% van de behandelden werd na een voedingsaanpassing gedragsverbetering geconstateerd, zowel thuis als op school.

Deze behandeling kan met samen gaan met andere Amnesie/Therapieën/Diensten.

Wanneer we ADHD, ADD, COELIAKI (Glutenintolerantie) en Voedselintolerantie verwerken in een natuurkundige consult kan dit voor vergoeding via u zorgverzekering in aanmerking komen.
Neem de algemene voorwaarden van u zorgverzekering door.